Revalideren van blessures met Personal Training

Share

Een logische stap na een blessure en vooral na een operatie is dat men bij een kinesitherapeut de revalidatie of herstelbehandeling opstart. Bovendien worden deze behandelingen en de doktersbezoeken ook vergoed door het ziekenfonds.

Gek om een artikel zo te beginnen op een blog over Personal Training en Personal Coaching. Ik leg je hieronder graag uit hoe een goed opgeleide Personal Trainer (* meer hierover onderaan deze blogpost) zoals die bij WOOO jou toch kan helpen bij de revalidatie.

  1. Vertrouwen - Klanten die al jaren worden begeleid door een Personal Trainer komen en de medische kennis van deze persoon hebben ervaren zouden er voor kunnen kiezen om toch te revalideren bij deze Personal Trainer. Toch is het verstandig om deze keuze niet voor alle vormen van revalidatie te doen, omdat een kinesitherapeut doorgaans een betere infrastructuur kan bieden gericht op hersteltherapie. Voor revalidatie waar bijvoorbeeld geen specifiek extern apparatuur voor nodig is, zou de behandeling van een correct opgeleide Personal Trainer (*) dan weer wel kunnen. 

  2. Samenwerking - Wat de Personal Trainers bij WOOO altijd voorstellen is dat er een overkoepelende begeleiding wordt opgestart. Jouw trainer zal dan contact opnemen met de arts, kinesitherapeut en eventuele andere behandelaars. Tijdens deze contacten stellen we onze bijkomende ondersteuning en expertise voor en bevragen we wat hun bevindingen & therapieën zijn. We vragen hoe wij jou als sportmedisch opgeleide Personal Trainer (*) daar bij kunnen ondersteunen. Vroeger bestond er wel eens een verkeerd beeld bij artsen en therapeuten, van Personal Trainers die hun klanten aan militaire kampen onderwierpen. Gelukkig is dat tegenwoordig wel wat anders en zijn artsen en therapeuten vaak voorstander van bijkomende ondersteuning ter bevordering van het herstel. Transparante communicatie van alle partijen is hier een belangrijke sleutel.

  3. Alternatieve trainingen - Dit is een absolute aanrader in het geval van blessures die geen chirurgische ingreep of kinesitherapie vereisen. Vaak krijgt een patiënt te horen van een arts dat deze moet "rusten" bij een lokale, al dan niet kleine blessure of ontsteking. Wij spreken zulke adviezen vaak tegen, omdat we eerder lokale rust aanraden en geen algemene rust. Enkele voorbeelden: Als je last hebt van je schouder, dan wil dat niet zeggen dat je geen gecontroleerde coretraining of training van het onderlichaam kan ondergaan. Heb je een zwelling aan je enkel, kun je dan je bovenlichaam niet meer trainen? In de meeste gevallen wel, dus pols zeker altijd eens bij je Personal Trainer wat zijn of haar advies is als je van de arts hebt gehoord dat je moet "rusten".

WOOO-247

(*) Voor ik dit artikel afsluit, wil ik nog even terugkomen op het deeltje "opleiding van een Personal Trainer". Als je volledig of deels wil begeleid worden tijdens jouw revalidatie of blessures door een Personal Trainer, raden we altijd aan om goed de kennis & opleidingen na te vragen.

Helaas is het beroep van Personal Trainer geen beschermd beroep. Er zijn heel veel trainers die alleen maar uit passie in het beroep zijn gestapt. En hoe nobel de intenties van deze mensen wel zijn, kan ik niet genoeg de noodzaak van een goede basisopleiding & eventuele specialisaties onderstrepen. Zeker als Personal Trainer, waar je zeer intensief met het menselijke lichaam bezig bent, kun je niet zomaar uit het hart of zelfs een buikgevoel begeleiden. Bovendien kan ik je meegeven dat "Als het voor mij werkt, werkt het voor jou ook", zowat het slechtste advies is wat je kan krijgen.

Daarnaast zijn er ook zeer goedkope opleidingen beschikbaar, die zeer laag van kwaliteit zijn. Tegenwoordig kan je voor enkele luttele honderden euro een opleiding volgen tot personal trainer, sportpsycholoog en voedingsspecialist. Absolute waanzin is het eigenlijk en uiterst gevaarlijk voor toekomstige cliënten. 

De Personal Trainers bij WOOO zijn mensen die hogere studies gedaan hebben, daarnaast nog specialisaties in binnen- & buitenland hebben gevolgd en vele duizenden euro hebben geïnvesteerd in de allerbeste opleidingen. Wij acteren dus niet enkel vanuit onze passie voor sport en om mensen te helpen, maar ook vanuit een gedegen kennis en uitgebreide ervaring. Uiterst belangrijk, vooral als je ondersteuning wil bij herstel en revalidatie van blessures.

Heb je meer vragen over hoe wij jou kunnen ondersteunen bij blessurepreventie, herstel bij blessures of ondersteuning tijdens revalidatie, neem vrijblijvend contact op. Ook voor meer informatie rond de juiste opleidingen van Personal Trainers mag je altijd contact opnemen.

Hartelijke groeten,

Dominique Peeters