Gemotiveerde mensen die bij WOOO een Personal Coaching traject volgen, krijgen niet zomaar een sportsessie, een voedingschema of een coaching voorgesteld.
Onze Personal Coaches nemen steeds uitgebreid de tijd om jou te informeren over het “waarom”, niet enkel over het “hoe” je het moet doen of het “wat” je überhaupt moeten doen. (Dankjewel Simon Sinek voor de inspiratie 😄.) Je wordt voor een stukje opgeleid over jouw eigen lichaam zeg maar, dat is iets waar wij bij WOOO veel belang aan hechten. We zijn dan ook altijd blij als we vragen krijgen over het “waarom”, dat toont interesse, betrokkenheid en de wil om het beter te doen. Superbelangrijk en daar zijn we steeds dankbaar voor 🙏.
Het begint bij het begin. Elk traject start namelijk met een lichaamsanalyse, wat een 20 tot soms wel 40-tal testen inhoud op het vlak van ademhaling, postuur, mobiliteit, beweging, stabiliteit van de gewrichten, lichaamscontrole en kracht. Op basis daarvan richten wij voor jou een coachingstraject in, dat volledig op maat is van jouw wensen en noden, jouw doelstellingen en de lichaamsanalyse. Met deze blogpost wil ik even dieper ingaan op het belang van het stukje mobiliteit.
Wat willen we daar eigenlijk mee zeggen en vooral mee bereiken? Ik ga alvast mijn best doen om deze tekst niet te wetenschappelijk te maken maar steeds mensentaal te gebruiken 😉.
Met mobiliteit hebben we het (gelukkig) niet over de verschillende mogelijkheden van transport naar ons Personal Coaching Center 😅 maar over hoe mobiel en dus beweeglijk jouw spieren wel zijn. We zien namelijk heel vaak dat onze klanten erg verkorte spieren hebben, wat absoluut gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit wil dus zeggen dat mensen zonder het te weten heel erg blessuregevoelig zijn. Cruciale gewrichten als de nek, schouders, knieën, heupen, etc lopen daardoor gevaar als men er niets aan doet.
Vaak denkt men dat bijvoorbeeld knieblessures voornamelijk komen door sporten te beoefenen als pakweg voetbal of tennis, maar dat is eigenlijk niet zo. Het grootste deel van dit soort blessures komt bijvoorbeeld door het overmatig zittende gedrag van de mens. Uiteraard kan men door het sporten ook blessures oplopen, maar dan is dat eerder te wijten aan een gebrek aan opwarming, foute bewegingen bij het sporten (bijvoorbeeld door een gebrek aan kennis, geen of foute begeleiding) en dus ook een beperkte mobiliteit.
Enkele voorbeelden: mensen die met gestrekte armen en benen de grond niet kunnen raken, lopen onder andere een risico op blessures aan de onderrug (gekantelde bekken, lumbago’s of erger). Mensen die de armen niet mooi gestrekt boven het hoofd kunnen brengen, in een rechte lijn met de bovenrug, lopen het risico op schouderblessures. Zo kunnen we helaas nog vele voorbeelden opnoemen.
Daarom dat onze Personal Trainers bij het begin van elke Personal Training sessie gedurende een 15-tal minuten starten met “mobiliteitscorrecties”. Door middel van specifieke technieken, gaan we dus deze verkorte spieren mooi op lengte brengen zodat deze spieren gezonder worden, de kans op blessures en andere kwaaltjes geminimaliseerd worden en we op zo’n veilig mogelijke manier de training kunnen aanvatten.
Dit doen we aan de hand van verschillende technieken, bijvoorbeeld door met een “foam roller” spierverklevingen er uit te duwen of te rollen. Statische en dynamische vormen van stretching worden ook toegepast en niet te vergeten leggen we af en toe eens een klant op onze massagetafel om te werken met de fascia of het bindweefsel dat rond en door alle spieren loopt.
Een aangenaam gevoel is het helaas niet altijd, maar het is een noodzakelijk kwaad waardoor jij onder de meest ideale omstandigheden progressie kan maken tijdens onze coachings.
In de hoop dit tipje van de sluier te hebben verduidelijkt, wens ik jou alvast het allerbeste in 2021! Een geweldige gezondheid voor jullie en jullie geliefden en heel graag weer tot snel!
Meer info? Ik hoor het graag! Bel me, schrijf me, laat me iets weten 😉.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dominique Peeters
Zaakvoerder WOOO | work out of office
📨 hi@wooo.be
📲 +32 498 88 27 20