Wat eten we vanavond?
"Schatteke, wat gaan we eten vanavond?" (op weg naar huis, bellend vanuit de wagen).
"Pfff, ik weet niet, in wat heb je zin?"
Herkenbaar?
Ondernemers die op het werk enorm gestructureerd werken, zijn vaak op privé-vlak zeer chaotisch. Alle energie en het grootste deel van de focus wordt gelegd op het bedrijf.
Velen onder ons moeten (professioneel) duizenden balletjes tegelijk omhoog houden, dus valt zelfzorg helaas uit de boot. Er wordt geen ontbijt genomen, ’s middags eten velen van ons een broodje of gaat men op restaurant en ’s avonds goeie oude Vlaamsche kost. “Patatten met bloemkool en worst”. Tussendoortjes worden niet genomen, tenzij een koekje of een chocolaatje of wie weet wel een stuk fruit. Allemaal heel lekker, maar er zijn heel veel nadelen verbonden aan zo’n levensstijl.
Ik ga niet dieper in het fysieke of over ziektes, we weten allemaal wel dat we niet gezond worden van zo’n levensstijl. Maar dat het niet goed is voor de geest wordt vaak vergeten. Door bijvoorbeeld een tekort aan water en gezonde vetten gaat ons brein achteruit en wordt onze focus aangetast. Door een veel te veel aan (snelle) koolhydraten voelen we ons lamlendig en krijgen we een tekort aan energie.
Nochtans hoeft een gezonde levensstijl helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vaak denken we dat het gekoppeld gaat met het verbieden van “geneugten des levens”. Maar wat we eigenlijk doen is plannen en structureren, net zoals op het werk. We stellen ons in staat om meer vrijheid te krijgen in ons leven, ons pakken beter in ons vel te voelen, meer energie te krijgen en nog meer focus te krijgen op de dingen die belangrijk zijn. Moraal van het verhaal: Je zal nog beter gaan ondernemen.
Je plant vooruit, net zoals op het bedrijf. Goeie timemanagement is alles, dus ook voor je eigen gezondheid. Samen met je gezin plan je je voeding en beweging in en werk je samen aan je gezondheids-KPI's.
Dominique Peeters