5 tips om te blijven sporten tijdens de “lockdown” zonder een Personal Trainer.

Share

Toegegeven, ik had liever geen blog geschreven en in het Personal Coaching Center van WOOO met klanten gewerkt door middel van Personal Coaching. Maar de omstandigheden zijn nu eenmaal anders, dus doen we ons uiterste best om al onze klanten op een alternatieve wijze te laten werken aan de beste versie van zichzelf. We doen dit onder andere door onze unieke manier van Online Coaching, maar ook op andere manieren. Vanaf heden informeren we jullie dus ook via blogposts in de hoop jullie zo wat kennis, tips & tricks mee te geven waar je meteen wat aan hebt.

 

Op sportief vlak komen er nu een hoop verschillende uitdagingen aan voor verschillende mensen. De overheid zegt namelijk dat je moet sporten, sporten, sporten, dus ze begrijpen ergens wel dat een goede gezondheid en sterke immuniteit nog steeds de beste bescherming is tegen dit & andere virussen. Anderzijds stellen ze dat het tijdens de lockdown verboden is om vanuit een georganiseerd (professioneel dus ook) oogpunt met mensen te gaan sporten. Zonde eigenlijk, want onder begeleiding sporten blijft nog steeds het veiligste en het verstandigste voor je eigen lichaam.

 

Maar ook dat houdt ons dus niet tegen om jullie toch op verschillende manieren te blijven helpen. Daarom dat ik deze blogpost wil wijden aan wat je nu exact het beste doet om toch in beweging te blijven, of voor de niet-sporters: in beweging te komen tijdens deze lockdown.

 

Here we go, 5 tips om te blijven sporten tijdens de “lockdown” zonder een Personal Trainer:

 

1. Leg een lat, maar leg die lat vooral niet TE hoog

Velen onder ons zullen verplicht zijn thuis te werken of zullen tijdelijk technisch werkloos zijn. Ook al zal je genoeg om handen hebben, vooral als er kinderen ook thuis moeten blijven, toch krijg je een kans om meer te bewegen. Een kans die je tevoren misschien niet had, omdat je dagelijks moest gaan werken of in de welbekende ratrace verwikkeld zat. 

 

Dit geeft dus mogelijkheden om te gaan sporten of meer te bewegen, al mag je daar ook niet te extreem in gaan. Plots vanuit het niets elke dag gaan joggen of fietsen is geen goed idee. Wat wel een goed idee is, is van 2 à 3x te gaan sporten. 

Als Personal Trainer hoor ik wel eens uitspraken als:

* Vanaf maandag gaan we elke dag joggen

* Vanaf morgenvroeg ga ik elke ochtend na het ontwaken 20x pompen

* Elke avond voor het slapengaan ga ik 3x een minuut planken

 

Herkenbaar? Dan mag je er zeker van zijn dat dit wel wat te extreem is, zeker als je het niet gewoon bent om zulke sporten of oefeningen te doen. Het risico daar is, dat je iets gaat doen wat je lichaam niet aankan, of wat je niet goed doet… Dat zijn momenten waar blessures vaak niet veraf liggen.


Wil je verstandig te werk gaan: begin dan met 2 sportieve momenten per week en evalueer na een 3-tal weken hoe alles is verlopen. Dan kan je eventueel de trainingsintensiteit opdrijven of de moeilijkheidsgraad lichtjes opvoeren.

 

2. Plan je sportieve momenten in je agenda

Ok, dus we weten al dat we niet mogen overdrijven en al zeker niet van het ene uiterste in het andere mogen springen. Hoe weet je dan wanneer je mag gaan sporten en dit kan volhouden? Begin met eerst eens in je agenda te kijken. Wat staat er op de planning de volgende dagen en weken? Moet je rekening houden met andere gezinsleden? Moet je van thuis werken en welke taken zullen er op je afkomen? Wanneer ga je naar de winkel?

 

Aan de hand van al deze zaken maak je een soort inventaris, door alles netjes te noteren in je agenda. Zo krijg je een mooi overzichtje en kan je goed zien op welke dagen je een uurtje kan vrijmaken om te sporten.

 

TIP: hoe vroeger op de dag hoe beter. Van sporten krijg je energie zelfs als het sporten simpelweg bestaat uit een stevige (zeg maar gehaaste) wandeling. En laat energie nu net iets zijn wat we gedurende de dag lekker kunnen gebruiken. Kan je een uurtje vroeger opstaan om in alle rust buiten te gaan sporten? Zalig, zeker doen dan! Sport je liever op de middag of toch ’s avonds? Vooral doen dan, maar vergeet niet om maximaal na een 3-tal weken te evalueren of dat moment wel ideaal was. Zo niet, dan pas je het aan en gooi je het over een andere boeg.

 

Plan ook vooruit! We spreken vaak over 3 weken, dus zo ook bij planning. Wil je elke dinsdag & vrijdagmiddag om 13u30 gaan sporten: zet het dan ook zo in je agenda. Want wat je visueel maakt (door het in je agenda te schrijven en te lezen) ga je vaker en beter doen. En dus ook minder uitstellen of vergeten.

 

3. Kruip voor je leert stappen

Dit puntje sluit vooral aan bij het eerste, omdat mensen die van het ene uiterste naar het andere uiterste gaan vaak foutjes maken omdat ze het te snel willen aanpakken. Zomaar de deur achter je dichtklappen en beginnen joggen is geen goed idee. Je lichaam moet eigenlijk een aantal stappen doorlopen alvorens je met joggen, laat staan hardlopen kan beginnen. 

 

Als je nog nooit Personal Coaching hebt gevolgd bij WOOO | work out of office dan weet je waarschijnlijk niet hoe je je gewrichten moet stabiliseren, verkorte spieren het slimste op lengte moet brengen enzovoort. Ik ben er wel van overtuigd dat de meeste mensen al eens gehoord hebben over het “opwarmen van je lichaam”. Als je dit doet is dat al een hele mooie stap in de juiste richting, spreekwoordelijk deze keer. Wil je graag gaan joggen: wandel dan eerst een kilometertje. Eerst rustig aan en geleidelijk aan verhoog je het wandeltempo gedurende een 5 à 10 minuten. Durf je het aan, dan kan je nu al proberen om een minuutje of enkele minuutjes te joggen. Een beetje “start-to-run”-achtig zeg maar.

 

Extra tip: Warm niet enkel je benen op, maar ook het bovenlichaam. Bijvoorbeeld: Als je aan het wandelen bent, kan je meteen je armen en schouders opwarmen door ze gestrekt in rondjes te laten draaien, ter hoogte van je schoudergordel.

 

4. Uitstelgedrag uitstellen

We maken het allemaal wel eens mee, alles is klaar om aan iets te beginnen - maar je hebt er nu echt geen zin in. Het is te lastig, te zwaar, te vroeg, te laat, redenen genoeg om je achter te verschuilen en er niet aan te beginnen. Of je begint dingen te doen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn of je maakt jezelf wijs dat er andere dingen belangrijker zijn. Maar zeg nu zelf: wat is er belangrijker dan je eigen gezondheid?

 

Het nut en de belangrijkheid van puntjes 1 & 2 komen hier ook nog meer aan de oppervlakte. Al zijn er vaak ook andere oorzaken van uitstelgedrag, die hier kunnen meespelen zoals een gebrek aan zelfvertrouwen. Wat zullen de mensen wel denken? Zie ik er wel goed uit in sportkleding? Zal ik het wel kunnen?

 

Niemand heeft nochtans gezegd, dat als je bijvoorbeeld zou gaan wandelen of joggen, dat je meteen een marathon moet kunnen uitlopen. Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt voor het uitstellen van belangrijke & lastige beslissingen.

 

Take it easy, begin met kleine stapjes in jouw proces. Kies enkele momenten per week uit, schrijf goed uit wat je gaat doen tijdens deze momenten en noteer meteen na het sporten ook hoe het gegaan is en hoe je je erbij voelt. Pak het op de juiste manier aan en je zal zien dat je binnen enkele weken al een mooie vooruitgang hebt gemaakt als je alles goed volhoudt. 

 

5. Organiseer je voeding in lijn met je sportieve momenten

Ik zou geen goede Personal Coach zijn als ik niet even een balletje zou opgooien over gezonde voeding. Een periode als een lockdown zorgt vaak voor onaangename emoties, dat werd duidelijk tijdens de eerste lockdown. Psychologen kregen meer werk dan ooit omdat mensen te kampen kregen met eenzaamheid, gemis, heimwee, maar ook verslavingen allerhande. We hebben het daarom niet altijd over drank & drugs, maar misschien ook suiker.

 

Zorgen voor jezelf door een goede gezondheid en immuniteit op te bouwen is niet alleen maar sporten. Bij het ontmoeten van nieuwe gemotiveerde mensen die interesse tonen in Personal Training bij WOOO, maak ik vaak een berekening. Hoeveel uren per week ben je niet aan het slapen? Hoeveel uren per week wil je sporten? Hoeveel uren blijven er dan nog over? Die uren zijn de tijd dat je ervoor kan zorgen dat je de juiste voeding eet, maar vooral ook dat je geen foute voeding tot je neemt.

 

Eenzaamheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en dergelijke emoties zorgen er helaas vaak voor dat je een vlucht gaat zoeken in fastfood, koekjes, snoep, frisdrank, alcohol en andere foute voeding. Dit is een gekende vicieuze cirkel. Maar gelukkig bestaat er ook zoiets als een goedaardige cirkel. Door dat mindere patroon te doorbreken en alle snelle suikers te vervangen door traagwerkende suikers ga je je automatisch beter in je vel voelen, sterker in geest en lichaam. Kies daarom voor voeding als zoete aardappel, spelt producten, volwaardige rijst en vooral veel verse groentjes. Wil je dit combineren met mager vlees of vis dan heb je niet alleen lekker gegeten maar is je lichaam langer verzadigd, krijg je minder honger en zet je meteen een mooie stap richting fitte geest & lichaam.

 

Meer info? Ik hoor het graag!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tot snel!

 

Dominique Peeters

Zaakvoerder WOOO | work out of office

 

📨 hi@wooo.be

📲 +32 498 88 27 20