Wat is voedingsbegeleiding en wat houdt het in?

Share

De meeste ondernemers die een klankbordgesprek bij WOOO Personal Coaching inboeken hebben vragen over voeding. Ze beseffen dat voeding een cruciale rol speelt bij bepaalde gezondheidsdoelen, maar meestal bestaan er toch nog een aantal misvattingen over.

Gezonde voeding wordt bijvoorbeeld vaak verbonden met afslanken of gewichtsverlies. Diëten en regimes volgen bijvoorbeeld. Zo hoeft het echter niet te zijn. Dit is iets wat meteen duidelijk wordt in de voedingsbegeleiding ook wel eens nutrition training of food coaching genoemd.

Er zijn nog een hoop andere doelen waar gezonde voeding een belangrijke rol bij kan spelen. Enkele vragen die we vaak krijgen zijn:

  • Hoe kan ik meer energie verkrijgen
  • Hoe krijg ik een beter concentratievermogen
  • Hoe kan ik verbeter ik mijn focus (ook wel laserfocus en ninjafocus genoemd)?
  • Kan ik met voeding lichamelijke klachten vermijden?
  • Wat moet ik eten voor meer spiergroei? 

Nieuwe voedingsgewoonten zijn ook maar één stukje van de puzzel, ze horen eigenlijk deel uit te maken van een vernieuwde levensstijl die helemaal niet zo Spartaans hoeft te zijn als men lijkt te denken.

Bij WOOO geloven we op het vlak van voeding niet in extreme diëten of jezelf uithongeren, maar eerder in het verstandig omgaan met de dingen die je op dagelijkse basis eet en drinkt.

Wat we ook belangrijk vinden is – als je een partner hebt – je deze persoon mee betrekt bij jouw voedingsbegeleiding. Ervaring leert ons dat het heel fijn is als jouw partner mee aanwezig is bij deze begeleiding omdat de mening en wensen van hem of haar ook heel belangrijk zijn voor ons. Dit maakt dat jouw nieuwe levensstijl een stuk duurzamer wordt. Het ergste wat je zou kunnen meemaken is dat je een apart bordje thuis moet gaan eten. Het moet gezellig blijven en samen eten met je eventuele partner en/of gezin zijn toch belangrijke momenten in jouw leven.

Als je in een traject met voedingsbegeleiding start, dan pakken we het op een hele menselijke manier aan. Eerst gaan we kijken wat je op dagelijkse basis eet en drinkt, zowel op een weekdag als in het weekend. Je bent vrij om helemaal eerlijk te zijn, want we vellen geen oordeel. Al sta je op met een Duvel en een Snickers, we willen je graag beter leren kennen (Maar stiekem hoop ik wel dat je niet echt opstaat met een Duvel en een Snickers 😅.).

WOOO-199-1

Nadat we alles in kaart hebben gebracht, nemen we het werkboek erbij en nemen we je stap voor stap mee richting je gewenste doel. Je leert de basisprincipes van nutriënten, waar voeding voor kan staan, hoe je het kan inzetten en waar het je bij kan helpen. We overlopen daarnaast ook wat je allemaal al kent en niet kent.

Een volgende stap is dan dat we kijken naar structuur en opbouw van een duurzaam weekschema. Dat kan gaan van wanneer en hoe je gaat winkelen tot wat je effectief op je bord gaat leggen. Ook bij het opbouwen van recepten en het aanbrengen van leuke ideetjes, tips & tricks staan we je bij.

We houden telkens enkele weken tijd tussen elke sessie zodat je de geleerde zaken meteen in de praktijk kan brengen en de haalbaarheid ervan kan uittesten. Elke sessie overlopen we de voorbije weken en gaan we "finetunen" waar nodig.

Nadat je de basis hebt geproefd en deze achter de kiezen is, gaan we kijken naar speciale gelegenheden. Wat als de structuur wegvalt, zoals in het weekend? Wat als je een zakelijke lunch of diner hebt? Wat met verjaardagen, wat met kerst, wat met een barbecue? Alles waar je aan kan denken is welkom! Samen gaan we op zoek naar oplossingen, zodat je geen stappen terug hoeft te zetten en gewoon kan genieten net zoals iedereen.

Het laatste wat we willen is dat je alle leuke dingen waar je van houdt, moet opgeven. We leren je hoe je van de geneugten des leven kan genieten en toch verder naar je doelen kan streven!

Met dit artikel hopen we de belangrijkste vragen rond voedingsbegeleiding te hebben beantwoordt. Als je toch nog vragen moest hebben, let me know!

Laat het smaken!

Dominique