Keuzegids: Vergelijking Fitness, Groepslessen, CrossFit en Personal Training

Share

Meer en meer mensen willen door middel van sport aan hun gezondheid werken en kiezen er vaak voor om dit via een vorm van fitness beoefening te doen.

We leven in een prachtige tijd waar het aanbod in de fitness-sector groter is dan ooit, wat maakt dat de consument de keuze heeft tussen verschillende soorten begeleidingen en/of centra.

Om je zo goed als mogelijk te ondersteunen bij jouw keuze, wil ik je met dit artikel een klein duwtje in de rug geven door een onbevooroordeeld vergelijk uit te schrijven tussen de 4 courantste oplossingen:

  • "Zelfstandig" sporten in een fitnesscentrum
  • Deelnemen aan groepslessen
  • CrossFit
  • Personal Training

Ik neem bij elke oplossing dezelfde punten onder de loep: Samenvatting, Soort Begeleiding, Gemiddelde prijs, Voordelen, Nadelen. Veel leesplezier!

WOOO-250

 

1. "Zelfstandig" Sporten in een fitnesscentrum

Samenvatting: Een fitnesscentrum (ook wel kortweg "fitness" genoemd) is een openbare zaal, waar je na aankoop van een abonnement of soms ook beurtenkaart (rittenkaart) vrij kan gaan sporten. Meestal is het een grote zaal waar heel veel fitnesstoestellen staan, om ofwel je cardiovasculaire conditie of de verschillende spiergroepen van je lichaam al dan niet geïsoleerd te kunnen trainen. Deze toestellen zijn zo ontworpen dat je ze praktisch zonder 1 dag ervaring kan gebruiken. Op deze toestellen staan vaak ook aanwijzingen uitgeschreven over hoe je ze kan gebruiken als het toch niet duidelijk zou zijn. Er zijn ook aparte halters, bankjes, matjes en dergelijke aanwezig. 

Soort begeleiding: Doorgaans is er geen begeleiding en ben je op jezelf aangewezen. Soms is het echter wel mogelijk om een trainingsschema te kopen/krijgen en kort begeleid te worden bij deze oefeningen. Dit vind je vaker bij kleinere lokale fitnesscentra. Sommigen hebben ook de optie om een of meerdere keren personal training te volgen met de voorzieningen die daar aanwezig zijn.

Voordelen:

  1. Lage prijs.
  2. Geen afspraak nodig, je kan gaan wanneer het je uitkomt.
  3. In het geval van een keten van fitnesscentra, kun je op verschillende locaties gaan sporten met hetzelfde abonnement.

Nadelen:

  1. Geen privacy.
  2. Geen of weinig begeleiding en opvolging waardoor gevaar op blessures.
  3. Mogelijk heel druk en weinig mogelijkheden om oefeningen te doen.

Prijs: Gemiddeld tussen 25€ en 60€ per maand.

 

2. Deelnemen aan Groepslessen

Samenvatting: Groepslessen zijn vrij vanzelfsprekend. Onder begeleiding van een gemotiveerde lesgeven ga je in groep oefeningen uitvoeren, vaak met luide, opzwepende muziek wat heel motiverend kan werken. Er zijn heel veel soorten groepslessen die je kan volgen. Van oldskool aerobics of BBB lessen (borst-billen-buik) over spinninglessen op statische fietsen, op dans gebaseerde lessen zoals Zumba tot Bootcamps waar krachttraining en cardiotraining elkaar ontmoeten. En dan hebben we elke soort nog niet gehad, voor iedereen die graag in groep sport is er wel wat wils. Elke groepsles heeft wel iets specifieks, en elke soort les apart uitleggen zou ons te ver leiden. We hebben deze categorie bewust niet bij fitnesscentra gezet, omdat er ook organisaties zijn die enkel en alleen maar groepslessen geven. Soms vind je ook personal trainers en anderen die als extra activiteit groepslessen organiseren.

Soort begeleiding: Vooraan staat er meestal 1 lesgever die de oefeningen voor doet en de groep op een leuke manier motiveert. Soms loopt de lesgever rond maar echt begeleiden wordt er doorgaans niet gedaan, zeker niet individueel. 

Voordelen:

  1. Lage prijs.
  2. De groepsdynamiek kan heel aanstekelijk werken.
  3. Vele verschillende soorten groepslessen waardoor je veel keuze hebt.

Nadelen:

  1. Vaste planning van lessen wat mogelijk niet in ieders agenda past.
  2. Gebrek aan begeleiding bij oefeningen die vaak belastend kunnen zijn.
  3. Kan gevaarlijk zijn als je het tempo van de les wil volgen en het (nog) niet aankan.

Prijs: Gemiddeld rond 15€ per les.

 

3. CrossFit

Samenvatting: CrossFit is een veelzijdig fitnessprogramma dat functionele bewegingen combineert met hoge intensiteit en constante variatie. Het omvat elementen uit gewichtheffen, hardlopen, roeien, gymnastiek en krachtoefeningen, met dagelijks wisselende Work-outs Of the Day (WOD's) die het hele lichaam trainen en verschillende fitnessaspecten verbeteren zoals kracht en uithoudingsvermogen. CrossFit wordt vaak in kleine groepen beoefend onder begeleiding van een coach, wat een ondersteunende en motiverende gemeenschap creëert. De trainingen zijn schaalbaar, zodat iedereen, ongeacht hun fitnessniveau, kan meedoen en profiteren van de fysieke voordelen van de work-outs.

Soort begeleiding: In CrossFit worden klanten begeleid door gecertificeerde coaches die vaak zijn opgeleid via het CrossFit Level 1 certificeringsprogramma. De stijl van begeleiden is hands-on en persoonlijk, met nadruk op het aanleren van correcte techniek en het aanpassen van oefeningen aan individuele niveaus en behoeften. Coaches geven voortdurende feedback en motiveren deelnemers om hun grenzen te verleggen. Deze aanpak zorgt voor een ondersteunende en uitdagende omgeving.

Voordelen:

  1. Functionele bewegingen die je sterker maken in het dagelijkse leven.
  2. Combinatie kracht- & cardiovasculaire oefeningen.
  3. Groepsdynamiek is hier heel aanwezig.

Nadelen:

  1. Je kunt gemakkelijk over je grenzen gaan waardoor je blessures kan oplopen.
  2. Vrij technisch, wat niet voor iedereen (bv. beginners) een leuke uitdaging vormt.
  3. Relatief duur in vergelijking met traditionele sportschoolabonnementen.

Prijs: Gemiddeld rond 100€ per maand.

 

4. Personal Training

Samenvatting: Personal training is een op maat gemaakt fitnessprogramma waarbij je een-op-een begeleiding krijgt van een deskundige trainer die idealiter een academische achtergrond heeft in sportwetenschappen, kinesitherapie, of een gerelateerd vakgebied. Deze trainers gebruiken hun diepgaande kennis van het menselijk lichaam, beweging en trainingsprincipes om gepersonaliseerde oefenprogramma's te ontwerpen die zijn afgestemd op de specifieke doelen, behoeften en fysieke conditie van de cliënt. De trainer biedt voortdurende begeleiding, corrigeert technieken, motiveert en past het programma aan naarmate de cliënt vordert, wat resulteert in een veilige en effectieve manier om fitheid te verbeteren en doelen te bereiken.

Soort begeleiding: De begeleiding van een personal trainer omvat een uitgebreide en persoonlijke aanpak om de fitheidsdoelen van de cliënt te bereiken. Dit begint met een gedetailleerde intake waarin de trainer de huidige fysieke conditie, medische geschiedenis, levensstijl en specifieke doelen van de cliënt in kaart brengt. Vervolgens ontwerpt de trainer een op maat gemaakt trainingsprogramma dat rekening houdt met deze factoren en geleidelijk de intensiteit en complexiteit verhoogt om progressie te stimuleren. Tijdens elke sessie zorgt de trainer voor nauwkeurige instructies en demonstraties van oefeningen, corrigeert de uitvoering om blessures te voorkomen en biedt directe feedback om de techniek te verbeteren. Daarnaast monitoren trainers voortdurend de voortgang, passen ze het programma aan op basis van de prestaties en eventuele veranderingen in doelen of behoeften.

Voordelen:

  1. Gepersonaliseerde aanpak op maat van jouw doelen, behoeften en lichaam.
  2. Doorgedreven sportmedische begeleiding met nadruk op uitvoering en blessurepreventie met voortdurende ondersteuning en motivatie.
  3. Veel planningsmogelijkheden, zowel in de ochtend, middag, avond als in het weekend.

Nadelen:

  1. Personal training kan duur zijn in vergelijking met groepslessen of zelfstandig trainen. (*)

  2. Soms kunnen er onrealistische verwachtingen geschept worden over de snelheid van hun resultaten, wat tot teleurstelling kan leiden.

  3. Geen groepsdynamiek omwille van het persoonlijke aspect.

Prijs: Zeer uiteenlopend

 

Met deze vergelijking van de 4 belangrijkste opties in de fitnesswereld, hopen we je op weg gezet te hebben naar een nieuwe, gezondere versie van jezelf waar je nog vele jaren van zal kunnen genieten.

Ben je er nog steeds niet uit wat voor jou het beste is? In het beste geval kun je alle opties ook eens uittesten alvorens de keuze te maken waar jij je het beste bij voelt.

Veel succes bij jouw zoektocht!

Sportieve groeten,

Dominique

 

(*) Personal Training bij WOOO kan fiscaal zeer interessant zijn, neem contact op voor meer informatie.