Hoe ziet een Personal Training Sessie er uit?

Share

Eindelijk is het zover, je kan gaan trainen. De planning staat op punt, jouw uitgebreide lichaamsanalyses en initiële InBody Scans zijn uitgevoerd en jouw coach heeft jouw eerste MacroCyclus van 3 tot 4 maanden uitgetekend.

Je bent klaar voor je eerste Personal Training sessie, spannend! Zeker als je nog nooit gesport hebt, of aan krachttraining gedaan hebt. Wat absoluut niet moet, want bij WOOO werken we niet met bodybuilders, professionele sporters en dergelijke, maar uitsluitend met ondernemers en hun ondernemingen.

Elke Personal Training sessie is opgebouwd in 3 delen:

  • Opwarming (algemeen of functioneel) (+/- 10')
  • Mobilisatie/Stabilisatie (+/- 15')
  • Krachttraining (+/- 45')

Je vat jouw personal training sessies doorgaans aan met 10 minuutjes opwarming. Voor deze opwarming kies je een cardio toestel uit naar keuze. In het begin raden we altijd aan om met de "elliptical trainer" (ook wel cross-trainer genoemd in de volksmond) te starten. Dit is een heel toegankelijk toestel waar je zowel core als alle ledematen mee opwarmt. Heel het lichaam is in beweging. Na een tijdje kan je eens kiezen voor de fiets, de loopband, de roeimachine of de airbike. 

WOOO-100

Klanten die al vele jaren komen en specifieke doelen hebben, ondergaan meestal geen algemene opwarming meer. Zij starten eerst met de nodige mobiliteitsoefeningen, om dan over te gaan functionele opwarming (*).

Na de opwarming gaan we over tot de mobilisatie/stabilisatie. Tijdens jouw uitgebreide lichaamsanalyse bleek immers dat er bepaalde spieren zijn die overactief zijn. Maak je geen zorgen, elk mens ter wereld heeft overactieve spieren. 

Overactieve spieren zijn spieren die verkort zijn en/of overmatig gespannen zijn, dus opspannen wanneer ze zouden moeten ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor spierpijnen, bewegingsbeperking, een disbalans in jouw lichaam en - misschien nog wel het belangrijkste - een verhoogd risico op kwaaltjes en letsels.

Deze er helemaal uithalen is onmogelijk, aangezien we hier maar een 15-tal minuutjes aan kunnen besteden. Deze tijd wordt gebruikt om de belangrijkste verkorte spieren op lengte te brengen om jouw training te faciliteren. Daarnaast is het mogelijk dat we werken aan gewrichtsstabilisatie, ademhaling en motorische controle (lichaamsbesef).

WOOO-individueel

Als je meer specifiek deze overactieve spieren wil aanpakken en onder andere kwaaltjes wil voorkomen en wegwerken, dan raden we steeds aan om onze Mobility Sessions te volgen.

Na dit kwartiertje, gaan we aan de slag met jouw krachtprogramma met specifieke oefeningen op jouw maat, ontworpen op basis van jouw uitgebreide lichaamsanalyse, jouw doelen en met heel veel respect voor jouw anatomie. 

Waar je je dus absoluut niet aan kan verwachten bij WOOO, is dat we zomaar wat oefeningen doen of een soort "work-out of the day" hanteren. Ook gaan we jou niet meteen onderwerpen aan zware "squats", "deadlifts" of andere oefeningen die je misschien wel eens op social media ziet passeren. We pakken alles voorzichtig en vanuit een sportmedisch oogpunt aan. Deze oefeningen komen pas aan bod, als jouw lichaam en motoriek er helemaal klaar voor zijn.

Ook gaan we niet elke training nieuwe oefeningen uitvoeren, het is belangrijk jouw lichaam te laten wennen aan oefeningen en daar sterker in te worden alvorens over te gaan naar een andere soms uitdagendere variant van een bepaalde oefening. Dit duurt doorgaans 6 trainingen.

Afhankelijk van het aantal trainingen je per week uitvoert, kan het zijn dat je 1 of meerdere schema's krijgt. Hoe meer je komt, hoe specifieker we aan de slag kunnen gaan.

Meestal duurt het krachtgedeelte van jouw Personal Training sessie en 45 minuten, maar kan aangepast worden volgens jouw wensen. Moet je bijvoorbeeld vroeger vertrekken, dan passen we jouw training aan. Loopt het uit, dan zorgen we ervoor dat je schema toch helemaal kan afgewerkt worden.

Hopelijk schept dit wat duidelijkheid over de inhoud van een Personal Training Sessie. Bij vragen, let us know!

Hartelijke groeten,

Dominique

 

(*) Functionele opwarming: Klanten die al vele jaren komen, blijven zichzelf steeds opnieuw uitdagen met nieuwe doelen. Soms kan het gaan om afvallen, meer energie, meer kracht of zelfs meer spiermassa, maar soms uit men een bepaalde wens uit over een oefening die ze absoluut willen kunnen. Chin-Ups ofwel optrekken is daar een mooi voorbeeld van. Mensen die zich willen focussen op het overwinnen van zo'n oefening trainen heel gericht naar die oefening toe en vereisen een functionele opwarming. Dit is een specifieke reeks oefeningen, gewrichtsstabilisaties en spiermobilisaties om de krachtoefeningen van hun specifieke dagschema zo goed als mogelijk te ondersteunen.